Glasvezel versterkingsmaterialen

Door hun gunstige prijs worden glasvezel versterkingmaterialen verreweg het meest ingezet. Glasvezel versterkingsmaterialen kenmerken zich door hun goede treksterkte, druksterkte en rek tot breuk. Zowel polyester, vinylester als epoxy harsen hebben een goede hechting op glasvezels indien deze voorzien zijn van de juiste primer. Glasvezel versterkingsmaterialen zijn te krijgen in een zeer groot aantal uitvoeringen.

Glasmat poedergebonden

Glasmatten zijn glasvezel versterkingsmaterialen waarbij alle glasvezels een lengte hebben van 25 en/of 50 mm en random georiënteerd zijn waardoor ze in elke richting dezelfde sterkte geven. Indien deze glasvezels gefixeerd zijn door een poederbinding verkrijgt men na doordrenking met het hars laminaten met een hoge transparantheid (i.c.m. transparante hars) en geringe vochtgevoeligheid. Door deze eigenschappen zijn deze glasmatten speciaal geschikt voor het maken van producten die onderhevig zijn aan een continu water belasting zoals botenbouw, zwembadenbouw en waterattractie artikelen, maar ook waar hoge transparantheid geëist is zoals bij polyester lichtstraten en speciale decor/reclame artikelen. Styreen in de polyester of vinylesterhars lost de binder op waardoor de vezels onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zich daardoor makkelijker in complexe vormen laten drukken. Niet geschikt voor verwerking van epoxyharsen.

 • Glasmat M123
  M123 is een glasvezelmat gemaakt van Advantex glas met een silaan finish. De vezels hebben een lengte van maximaal 50 mm en een tex getal van 35. De poederbinding is in styreen oplosbaar en zorgt voor een goede transparantheid en een geringe vochtgevoeligheid. Geschikt voor polyester en vinylester harsen. Verkrijgbaar in 225, 300, 450 en 600 gram/m2. Geschikt om met de hand te verwerken volgens de zogenaamde hand lay-up (HLU) methode. Advantex glas onderscheidt zich van standaard E-glass door zijn hoge chemicaliënbestandheid.
 • Glasmat MA 141
  MA141 is een glasvezelmat gemaakt van E glas met een silaan finish. De vezels hebben een lengte van maximaal 50 mm en een tex getal van 35. De poederbinding is in styreen oplosbaar en zorgt voor een goede transparantheid en een geringe vochtgevoeligheid. Geschikt voor polyester en vinylester harsen. Verkrijgbaar in 300, 450 en 600 grams uitvoering. Geschikt om met de hand te verwerken volgens de zogenaamde hand lay-up (HLU) methode.
 • Glasmat MA 111
  MA111 is een glasvezelmat gemaakt van E glas met een silaanfinish. De vezels hebben een lengte van maximaal 50 mm en een tex getal van 15 waardoor het oppervlak van het polyesterproduct een fijnere structuur krijgt. De poederbinding is in styreen oplosbaar en zorgt voor een goede transparantheid en een geringe vochtgevoeligheid. Geschikt voor polyester en vinylester harsen. Verkrijgbaar in 150 en 225 grams uitvoering. Geschikt om met de hand te verwerken volgens de zogenaamde hand lay up (HLU) methode.
 • Glasmat RV EMC P
  RV EMC P is een glasvezelmat gemaakt van E glas met een silaanfinish. De vezels hebben een lengte van maximaal 50 mm en een tex getal van 35. De poederbinding is in styreen oplosbaar en zorgt voor een goede transparantheid en een geringe vochtgevoeligheid. Geschikt voor polyester en vinylester harsen. Verkrijgbaar in 300, 450 en 600 grams uitvoering. Geproduceerd in Azië. Geschikt om met de hand te verwerken volgens de zogenaamde hand lay up (HLU) methode.

Glasmat emulsiegebonden

Glasmatten zijn glasvezel versterkingsmaterialen waarbij alle glasvezels een lengte hebben van 25 en/of 50 mm en random georiënteerd zijn waardoor ze in elke richting dezelfde sterkte geven. Indien deze glasvezels gefixeerd zijn door een emulsiebinding verkrijgt men na doordrenking met de hars laminaten met een transparant/melkachtig uiterlijk en hebben in vergelijk met een poedergebonden glasmat een hogere vochtgevoeligheid. Styreen in de polyester of vinylesterhars lost de binder op waardoor de vezels onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zich daardoor makkelijker in complexe vormen laten drukken. Het voordeel van deze mat is dat deze zich in de regel iets makkelijker laat verwerken en minder pluist dan poedergebonden glasmat. Niet geschikt voor verwerking van epoxyharsen.

 • Glasmat M5
  M5 is een glasvezelmat gemaakt van Advantex glas met een silaanfinish. De vezels hebben een lengte van maximaal 50 mm en een tex getal van 35. De emulsiebinding is in styreen oplosbaar en zorgt voor een goede drapeerbaarheid en minder losse vezels, maar heeft in vergelijk met poederbinding minder transparantheid en een hogere vochtgevoeligheid. Geschikt voor polyester en vinylester harsen. Verkrijgbaar in 300, 450 en 600 grams uitvoering. Geschikt om met de hand te verwerken volgens de zogenaamde hand lay up (HLU) methode. Advantex glas onderscheidt zich van standaard E-glas door zijn hoge chemicaliënbestandheid.
 • Glasmat RV EMC E
  RV EMC E is een glasvezelmat gemaakt van E glas met een silaanfinish. De vezels hebben een lengte van maximaal 50 mm en een tex getal van 35. De emulsiebinding is in styreen oplosbaar en zorgt voor een goede drapeerbaarheid en minder losse vezels maar heeft in vergelijking met poederbinding minder transparantheid en een hogere vochtgevoeligheid. Geschikt voor polyester en vinylester harsen. Verkrijgbaar in 300, 450 en 600 grams uitvoering. Geproduceerd in Azië. Geschikt om met de hand te verwerken volgens de zogenaamde hand lay up
  (HLU) methode.

Glas injectie systemen

Bij gesloten maltechnieken wordt het glas doordrenkt door de hars d.m.v. een vacuüm en/of overdruk er doorheen te transporteren. Standaard glassystemen geven te veel weerstand waardoor het hars er moeilijk of niet doorheen kan stromen. Er zijn speciale glas injectie systemen ontwikkeld die het harstransport tijdens een vacuüm en/of overdruk sterk verbeteren.

 • Unifilo (eindeloze glasmat)
  Speciaal ontwikkeld voor injectie, koud en heet persen, 100% glas systeem met laag bindergehalte welke dient om hars te transporteren. Verkrijgbaar in verschillende gewichten en uitvoeringen. Toepasbaar in redelijk flexibel tot stugge mallen. Geschikt voor de verwerking van polyester, vinylester en epoxyharsen. Standaard uitvoering is Unifilo U816. Andere typen op aanvraag.
 • Uniconform
  Speciaal ontwikkeld voor injectie. Binderloos 100% glas systeem met een hoge vervormbaarheid en hoge transparantheid. Verkrijgbaar van 600 t/m
  2400 g/m2. Geschikt voor verwerking met polyester en vinylester harsen.
 • Flowmat
  Speciaal ontwikkeld voor injectie, sterk vervormbaar injectiecomplex waarbij een flexibele 180 of 250 grams PP harstransport kern is voorzien aan één of beide zijden van een glasmat d.m.v. polyester stiksel. De glas lagen zijn standaard uitgevoerd in 300, 450 of 600 grams. Andere glasmat gewichten op aanvraag. Geschikt voor verwerking met polyester en vinylester harsen.

Gesneden glasvezels

Indien men composiet gietsystemen en lijmpasta systemen mechanisch wil versterken kan men gebruik maken van gesneden glasvezels. Deze worden gemaakt uit roving garens en zijn verkrijgbaar van 3 t/m 13 mm. De 3 mm uitvoering wordt standaard het meest toegepast in de composieten industrie.

 • Gesneden glasvezels 3 mm
  Gesneden E-glas vezels. Lengte 3 mm. Geschikt voor het maken van glasversterkte lijmpasta’s door deze in te mengen in de polyester- en vinylester hars.

Fijnweefsels

Fijnweefsels zijn gemaakt uit fijne glasgarens waardoor het mogelijk is om weefsels met een laag m2 gewicht te maken. Garens zijn voorzien van een epoxy-silaan finish en hebben zeer goede doordrenkingseigenschappen waardoor het mogelijk is om i.c.m. polyester-,vinylester- en epoxyharsen een hoog transparant laminaat te maken.

 • Glasdoek 80 grams vierkantweefsel
  Lichtgewicht vierkantweefsel geschikt voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyhars. Wordt toegepast als versterkingsmateriaal voor dunne laminaten en vanwege zijn fijne structuur als weefsel voor afwerking van oppervlakken. Geeft mooie transparante laminaten in combinatie met epoxyharsen.
 • Vierkantweefsel 160 grams
  Lichtgewicht vierkantweefsel geschikt voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyhars. Wordt toegepast als versterkingsmateriaal voor dunne laminaten en vanwege zijn fijne structuur als weefsel voor afwerking van oppervlakken. Geeft mooie transparante laminaten in combinatie met epoxyharsen.
 • Keperweefsel 160 grams
  Lichtgewicht keperweefsel met uitstekende drapeerbaarheid welke geschikt is voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyhars. Wordt toegepast als versterkingsmateriaal voor dunne laminaten. Geeft mooie transparante laminaten in combinatie met epoxyharsen
 • Keperweefsel 390 grams
  Keperweefsel met uitstekende drapeerbaarheid welke geschikt is voor de verwerking van polyester, vinylester en epoxyhars. Geeft mooie transparante laminaten in combinatie met epoxyharsen.
 • Fijnweefsels op aanvraag
  Andere gewichten en weefseluitvoeringen van fijnweefsels op aanvraag.

Weefselband (glas tapes)

Glasweefsel band in vierkantweefsel uitvoering met weefkant. Door de weefkant is er minder afwerking nodig aan het laminaat. Standaard op voorraad 220 g/m2 en 420 g/m2 uitvoeringen in breedtes van2 t/m 10 cm. Geschikt voor de verwerking van polyester, vinylester en epoxyharsen in hand-lay up en injectie technieken.

Multiaxiaal legsels

Multiaxiaal legsels zijn glas systemen waarbij de roving strengen gestrekt in de 0, 90, -45 of +45 graden richting georiënteerd en vervolgens verstikt zijn. Afhankelijk van het aantal richtingen die, ook wel assen genoemd, met elkaar verbonden zijn spreken we van een Biaxiaal (2 assen), triaxiaal (3 assen) of quadratil (4 assen) georiënteerd legsel. Legsel systemen geven in de richting van de assen een hoge stijfheid aan het product.

 • Biaxiaal legsels
  Glaslegsel systeem waarbij de assen zijn georiënteerd in twee richtingen: Ofwel de 0/90 graden richting ofwel de -45/+45 graden richting. Biaxiaal legsel systemen geven in de richting van de assen een hoge stijfheid aan het product. Geschikt voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyharsen in hand-lay up en injectie technieken. Standaard verkrijgbaar van 300 g/m2 t/m 1200 g/m2. Andere gewichten op aanvraag.
 • Triaxiaal legsels
  Glaslegsel systeem waarbij de assen zijn georiënteerd in drie richtingen: ofwel de 0/-45/+45 graden richting ofwel de 90/-45/+45 graden richting. Triaxiaal legsel systemen geven in de richting van de assen een hoge stijfheid aan het product. Geschikt voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyharsen in hand-lay up en injectie technieken. Standaard verkrijgbaar van 600 g/m2 t/m 1200 g/m2. Andere gewichten op aanvraag.
 • Quadratil legsels
  Glaslegsel systeem waarbij de assen zijn georiënteerd in vier richtingen en wel de 0/90/-45/+45 graden richting. quadratil legsel systemen geven in de richting van de assen een hoge stijfheid aan het product. Geschikt voor de verwerking van polyester, vinylester en epoxyharsen in hand-lay up en injectie technieken. Standaard verkrijgbaar van 600 g/m2 t/m 1200 g/m2. Andere gewichten op aanvraag.

Rovings

De dikte van een glasgaren wordt uitgedrukt in tex (g/km1). Glasrovings zijn leverbaar van 300 t/m 9600 tex. Bij geassembleerde rovings, ook wel spuitrovings genoemd zijn de garens (2400 of 4800 tex) samengesteld uit meerdere kleinere bundels waardoor deze elkaar springen tijdens het verspuiten. Bij directroving, ook wel wikkelroving genoemd, worden de garens op een klos (bobine) aangeleverd. Bij direct/wikkel roving bestaat de garen uit 1 bundel.

 • Spuitroving P207
  Geassembleerde, 2400 tex E-glas spuitroving die met glas/hars machine verwerkt dient te worden in combinatie met polyester of vinylesterhars. Geschikt voor algemene industrietoepassingen.
 • Directroving
  2400 tex E-glas roving. Geschikt voor verwerking van polyester, vinylester en epoxy harsen bij
  wikkel- en pultrusion technieken.
 • Spuitroving JSH ER 13-2400 tex type 170
  De dikte van een glasgaren wordt uitgedrukt in tex (g/km1). Glasrovings zijn leverbaar van 300 t/m 9600 tex. Bij geassembleerde rovings, ook wel spuitrovings genoemd zijn de garens (2400 of 4800 tex) samengesteld uit meerdere kleinere bundels waardoor deze elkaar springen tijdens het verspuiten. Bij directroving, ook wel wikkelroving genoemd, worden de garens op een klos (bobine) aangeleverd. Bij direct/wikkel roving bestaat de garen uit 1 bundel.

Glaskomplex (combi mat)

Twee lagen systeem bestaande uit een op een glasmat gestikt rovingweefsel of legsel. Komplex systemen worden toegepast om de snij en inleg kosten te besparen. Standaard verkrijgbaar in gecombineerde gewichten van 600 (300/300) t/m 1250 (450/800) gram/m2. Geschikt voor hand lay-up en injectie technieken.

Rovingweefsel

Rovingweefsels zijn glasvezel versterkingsmaterialen waarbij het glas in de 0 en 90 graden richting ligt (ketting en inslag) en daardoor alleen in deze richtingen extra sterkte geeft. Indien er in de ketting en inslag richting de gelijke hoeveelheid aan glas zit spreekt men van een symmetrisch weefsel. Indien er in 1 richting significant meer glas zit dan in de andere richting spreekt men van een onsymmetrisch of uni-directionaal (UD) weefsel. Rovingweefsels zijn standaard als vierkantweefsel uitgevoerd maar zijn op aanvraag ook te verkrijgen als keperweefsel (meer drapeerbaar). Standaard verkrijgbaar vanaf 300 gram t/m 800 g/m2. Andere gewichten zijn op aanvraag. Rovingweefsels hebben t.o.v. fijnweefsels grovere garens en zijn daardoor goedkoper. Roving weefsels worden gebruikt voor hand lay-up en injectie technieken en zijn geschikt voor de verwerking van polyester-, vinylester- en epoxy harsen.

Vliezen

Vliezen zijn systemen gemaakt van zeer fijne garens met een laag vierkante meter gewicht en worden toegepast als oppervlakte laag bij injectie,wikkel ,druk en hand verwerkingstechnieken voor het verbeteren van de optisch eigenschappen en/of chemisch bestandheid.

 • Glasvlies 30 grams
  30 grams oppervlakte E glas vlies met een in styreen oplosbare binder voor het glad en pin hole vrij afwerken van glasvezelversterkte laminaten. Ook verkrijgbaar in een C-glas kwaliteit met hogere corrosie bestandheid. Geschikt voor verwerking van polyester, vinylester en epoxy harsen bij hand lay-up, wikkel en injectie technieken.
 • PAN vlies
  Pan Vlies is een polyacrilnitril vlies die als printblokker bij RTM proces achter de gelcoat gezet wordt. Verkrijgbaar in 100 en 200 cm breedte in 50 en 60 g/m2 uitvoeringen. Tevens toepasbaar als oppervlaktevlies daar waar een hoge chemische bestandheid wordt geëist.

UD weefsels

Uni-directionaal glasweefsels waar het glas overwegend in één richting ligt (ketting of inslag) om het laminaat speciaal in deze richting te versterken. Geschikt voor de verwerking met polyester, vinylester en epoxyharsen. Verkrijgbaar op aanvraag in verschillende gewichten. Geschikt voor hand lay-up, spray-up en injectie technieken.